Anbefalinger voksne

De første dagene av Maja Lunde

Hvordan opplevde vi de første dagene da Norge stengte ned i mars? Husker du 12. mars, husker du fredag den 13.? Dagene da Norge og verden endret seg fullstendig? Husker du hva du tenkte i tiden da alt var akutt forvirrende og veldig, veldig skremmende? Det er allerede så lenge siden…

De er en familie på fem som fra nå skal være hjemme sammen. Forfatter Maja Lunde er vant til det. Hun er vant til hjemmekontor. Men ikke hjemmeskole. Hun er vant til å skrive store dystopiske romaner, ikke til å leve i en dystopi. Men pandemien er her, og familien må finne en ny måte å leve på. Hvordan gjør man det?

Reserver boka!

Tingenes tilstand av Sandra Lillebø

Tingenes tilstand er en roman om en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er psykisk syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.

Dette er en bok som har skapt stor debatt!

Reserver boka!

Den avstengte øya
Den avstengte øya av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir

Aktuell og skremmende dystopi fra Island. En morgen våkner innbyggerne på Island til ei avstengt øy, all forbindelse til omverdenen kuttet… Ingen fly lander eller tar av, ingen båter legger til kai, internett fungerer bare innenlands.Statsministeren og presidenten er utenlands. Hva skjer?

Reserver boka!

Ildlandet av Pascal Engman

Nytt spennende bekjentskap innenfor svensk krim!

Handlingen i Ildlandet er lagt til Stockholm og Chile, en ganske tøff mørk verden med gjengopprør, flyktningebarn som forsvinner, korrupt politi, en finansverden hvor alt er lov. Politikvinnen Vanessa Frank, 43 år er nettopp suspendert, hun står i tillegg midt oppe i en del personlige problemer. Handlinga i boka, plottet, utløses ved at en eksklusiv gullsmedforretning i Stockholm blir ranet, men ranerne er ikke interessert i gull…

Reserver boka!

Borgias bok
Borgias forbudte bok: steingale samlere og pillråtne paver av Torstein Helleve og Jørn H. Hurum

En fornøyelig sakprosabok for samlere, bibliofile og alle historieinteresserte. Vi blir kjent med den sjeldne boka «Speculum Lapidum» og dennes reise gjennom europeisk historie.

Reserver boka!

Uthaug
Der det finst fuglar av Maren Uthaug

Stort drama om omkring livet på Kjeungskjær fyr, på Fosenkysten ved Uthaug på Ørlandet. Fra 1936 til 1949 følger vi en fyrvokterfamilie, med far Johan, mor Marie og barna Darling og Valdemar.

Handler om livet som blir annerledes enn man drømmer om, om konsekvenser av valg, kompleksiteten i led liv, skyld, livsløgner, om å gå til grunne.. I bunn, ulykkelig kjærlighet.

Reserver boka!

Harper
Villspor av Jane Harper

Australsk krim fra Jane Harper, som har utgitt to bøker tidligere om politimannen Aron Falk. Også i denne tredje boka er vi i Australias ødemark, vi er et godt stykke inn i landet rett vest for Brisbane. Såpass langt inn at det er timesvis å kjøre mellom gårdene. Boka åpner ved gjerdet som skiller to gårder (3 timers kjøretur mellom), ved «Driftekarens grav». Nathan Bright eier den ene gården og broren Bub Bright er medeier i den andre. Mellom dem, på grensen mellom gårdene, ligger den mellomste broren Cameron død….

Reserver boka!

Ferrante
Eit år med Elena Ferrante

Mange er blitt veldig glad i Elena Ferrantes bøker om Napolijentene  Lenu og Lila, også foreviget gjennom den nydelige HBO-serien. Denne boka er en samling korte tekster som Elena Ferrante skrev til avisa The Guardian gjennom ett år, fra 20. januar 2018 til 12. januar 2019. Små kloke tekster om livet.

Reserver boka!

Idrissis
Murat Idrissis død av Tommy Wieringa

Lita sterk bok. Fort å lese, men ei historie som sitter i deg. Tematikken er flyktninger, vår holdning til livets verdi….

To unge kvinner er på vei hjem fra ferie i Marokko og blir overtalt til å smugle en gutt Murat på 19 år, over Gibraltarstredet, en 2 timers fergetur.

Reserver boka!

Alle fugler små
Alle fugler små av Hanne Gellein

Krimdebutant fra Trondheim. Spennende med en krim som foregår i Trondheims bymiljø. De to hovedpersonene, Siri Andersen (patolog ved St. Olavs) og Ingeborg Witzøe Berg (dommer ved Trondheim Tingrett), bor og lever sine liv i Trondheim sentrum.

Det er en spennende setting. Patologen Siri oppdager ned mistenkelig med en død, uidentifisert gutt. Og dommer Ingeborg står midt i en sak knyttet til en overgrepsanklaget ordfører. Det viser seg at de to sakene har en link, en sammenheng, med forgreininger til byens maktmiljø.

Reserver boka!

Hilsen Ruth
Hilsen Ruth av Ingrid Tørresvold

Ruth er en kvinne sist i 30-årene som har en deltidsjobb som kafemedarbeider. Vi møter henne en annerledes sommer. Det er hetebølge, vannmangel, byene i sør tømmes av folk som trekker nordover. Noen bruker ordene “flyttet nordover”. Ruth skal passe kafeen sammen med en ung student, for eieren er også dratt nordover… Vi skjønner etter hvert at Ruth er sosialt utilpass, og vi tar del i hennes måte å forankre livet sitt på når verden rundt henne og hverdagen endres.

Reserver boka!

Elon Musk
Elon Musk av Ashlee Vance

Interessant biografi om en av vår tids virkelig store teknologer… Mannen bak Tesla, SpaceX pluss, pluss….

Vi møter Elon som nerdete guttunge gjennom oppveksten i Sør Afrika, i ei slekt med dype sørafrikanske røtter. Elon blir født i 1971,og vokser opp midt i apartheidtida. Både besteforeldre og foreldrene er eventyrere. Vi følger Elon som ungdom på veien videre til Canada og USA. Til Silicon Valley, inn til kjernen av den teknologiske og digitale utviklingen.

Reserver boka!

 

 

Translate »