Anbefalinger voksne

Bare et dyr av Ragnhild Aslaug Sollund

«Dyrevelferdsloven slår fast at alle dyr har egenverdi, og dyrevern får stadig større betydning i våre liv. Men hvordan behandler vi mennesker egentlig dyr?» Det er dette spørsmålet som professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi Ragnhild A. Sollund
behandler i denne velskrevede og svært innsiktsfulle boken om dyrevelferd og dyr. Temaene spenner fra handel med truede dyrearter, kjøttproduksjon, forvaltning av f. eks. ulv, kjæledyr og de ulike retningene innenfor filosofi som befatter seg med
spørsmålet om dyr skal ha rettigheter. Utrolig velskrevet og kunnskapsrikt verk!

De menneskelige boliger av Kaja Schjerven Mollerin (red.)

De menneskelige boliger er en velskrevet og velredigert antologi om Bjørneboe sin påvirkning og personlig betydning for kjente forfattere, dramatikere, lyrikere og samfunnsdebattanter. Jan Grue skriver om
identifikasjon og retorikk i Bjørnebo litteratur, særlig Jonas. Hvordan han møter seg selv i Bjørneboe sin roman er mesterlig skrevet og veldig interessant. Også Aslak Sira Myhre sitt innlegg er et reflektert og godt innlegg om hva som skjedde når han tok opp igjen
sin ungdomshelt, som ikke nødvendigvis holdt seg bra. Gir et nyansert og fascinerende innblikk i et stort forfatterskap og gamle klassikere. 

Reserver den her!

Mentalisten av Camilla Läckberg og Henrik Fexeus

Fra Sveriges store krimdronning og mentalisten Henrik Fexeus kommer en ny etterforskerduo litt utenom det vanlige, politietterforskeren Mina Dabiri og mentalisten Vincent Walder fra Stockholm. Dette er den første boken i en trilogi.
Mordet som setter det hele i gang er brutalt – en ung kvinne blir funnet drept i et sverdskap, gjennomboret fra alle kanter av sverdene som en makaber parodi på det magiske trikset og kjente illusjonen. Hvem er det som dreper inspirert av magiens og illusjonenes verden?

Reserver boka her!

Globus av Sarah Smith Ogunbona

En morsom, varm og original debut fra Sara Smith Ogunbona om et liv i luften med tilbakeblikk på en vanskelig barndom. Hazel er nyutdannet flyvertinne som jobber raskt og effektiv i luften ved siden av sin kollega Europa. Hun koker kaffe og te, briefer ved nødutganger og forbereder kabinen til landing. Samtidig dukker minner fra barndommen opp. Hva gjør det egentlig med et barn å bli oppdratt av et annet barn?

Reserver boka her!

Ingen brå bevegelser av Frida Andersen

Hun maler gulvet hvit, sover for mye og vurderer å slutte med refleks. Dette er historien om  et helt vanlig liv.
En nydelig debut -roman fra Andersen som gir innblikk i et liv fylt med angst, oppturer og nedturer, glede og såre øyeblikk. Den er skrevet i formen av en pågående «bevissthetsstrøm» fra hovedpersonen med scener og tanker fra hennes liv, sett gjennom hennes øyne. En sterk og leseverdig debut!

Reserver boka her!

Eva av Torvald Sund

Et herlig gjensyn med Torvald Sund! Denne boken vil få deg til å humret samtidig som den har et alvor i bunn. Handlinga er lagt til Purkvika på Innherred, hvor einstøingen Haldor bor og råder grunnen. En dag kommer det fint besøk til Purkvika og Haldor introduseres for en pengegrisk kultur som kan ødelegge idylliske Purkvika.

Reserver boka her!

Familien på Gilje av Jonas Lie

Har du lyst på et gjensyn med Jonas Lie sitt forfatterskap? Da anbefales Familien på Gilje! Der følger vi familiemedlemmene i embetsmannsfamilien Jæger, som bor på en fjellgård i Valdres. Vi er tilbake til 1840-årene og unge kvinners stramme rammer for egne valg, vekst og lykke står sentralt. Vi møter kaptein Jæger, husfruen Ma og deres døtre Thinka, Inger-Johanna og Thea, og sønnen Jørgen. Romanen sammenlignes ofte med Camilla Colletts Amtmannens døtre, som også tok opp tematikken kvinners kår og valgmuligheter. Familien på Gilje gir deg i tillegg til tematikken utrolig fine person- og miljøskildringer! Er du ekstra heldig leser du en utgave av romanen som inneholder Erik Werenskiolds nydelige illustrasjoner fra 1903.

 

Livs saga av Marlen Ferrer

Historisk roman fra borgerkrigstida i Norge, en turbulent periode hvor kaos og stridigheter rådet. Handlingen starter i 1162 i Barkedal i Lysekil, og vi følger ungjenta Liv gjennom livet fram til 1217. Dette er en saga fra kvinneperspektivet, det er Liv sitt blikk på hendelsene vi får ta del i. Spennende og interessant!

Reserver boka!

 

Forklaringen av Gaute Heilvoll

Utgangspunktet for årets roman av Gaute Heivoll er et drap i Baneheia i Kristiansand i 1967. Offeret er den stille og rolige 15 åringen Eli. Hendelsen ryster byen, hvem kan stå bak en slik ugjerning? Heivoll introduserer oss for personene rundt Eli; venninnen Kristin, konfirmanten Annbjørg, foreldrene, einstøingen Arne… Alle har sin egen historie å fortelle…

Reserver boka!

Min skyld av Abid Raja

Abid Raja, vår markante kulturminister, har skrevet en av høstens viktigste bøker! «Min skyld» handler om å leve et liv styrt av andres forventninger, om bevisstgjøring og frigjøring. Vi følger Abid gjennom en turbulent barndom- og ungdomstid og inn i voksenlivet – som jurist, politiker, ektemann og familiefar. Reflektert og godt skrevet!!

Reserver boka!

Herrene sendte oss hit av Elin Anna Labba

Veldig interessant og sterk sakprosabok om tvangsflyttingen av samisk befolkning på første del av 1900-tallet. Samene hadde til alle tider bedrevet reinsdrift med flytting mellom sommer- og vinterbeiter, og fritt krysset landegrensene i nordområdene i Norge og Sverige. Dette ønsket den norske staten å kontrollere og begrense da vidda skulle være tilgjengelig for andre formål. I 1919 blir Norge og Sverige enige hvor mange rein som får flyttes mellom grensene i nord. Da starter en storstilt flytting av samiske familier med reinsdyrflokkene sine. Dette ble av myndighetene kalt dislokasjon, på samisk bággojohtin, tvangsflytting. De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert rundt omkring på ulike steder i Sverige… Labba lar personer som opplevde tvangsflyttingen fortelle sin historie.

Reserver boka!

Alt som ble borte av Julia Phillips

Dette er en bok som overrasker på flere måter. Starten kunne vært en klassisk krimgåte. De to søstre Sofija og Alyona på 8 og 11 år bader en sen sommerdag på en klippestrand utenfor byen Petropavlovsk, på halvøya Kamtsjatka ved Stillehavet. Der møter de en mann med skadet ankel, som tilbyr dem skyss hjem. Og dermed forsvinner de to jentene…. Så endres historien til å være kvinnestemmer som for hver måned etter jentenes forsvinning og et år fram i tid, forteller sin historie. Vi får ta del i livet på den avsidesliggende Kamtsjatkahalvøya. Samtidig kommer leseren nærmere og nærmere sannheten om jentenes forsvinning…

Reserver boka!

Overleverne av Alex Schuman

Tre brødre ( Nils, Benjamin og Pierre) møtes som voksne en sommerkveld på familiens torp ved sjøen i Sverige. Torpet var deres barndomsland, hvor de sammen med foreldrene ferierte hver sommer. Anledningen denne gangen er deres mors død, og brødrene sitter ute i sommerkvelden og mimrer om oppveksten. Er opplevelsen av hendelser i barndommen lik for de tre brødrene?

Dette er ei bok som sitter i deg lenge etter at den er ferdiglest…

Reserver boka!

Zolo Karoli av Maria Schwaller Rosvoll

Gjennom skjebnen til Zolo Karoli gir forfatteren et innblikk i romfolkets historie og viser hvordan et liv ble formet av samtida det levde i. Hun følger Zolo Karoli fra han blir født i Oslo i 1921, til han dør i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau 11. april i 1945, to dager før frigjøringen. Han ble innskrevet i leiren som «asosial» og «zigeuner». Som enkeltperson levendegjør Zolo Karoli romfolkets skjebne før og under 2. verdenskrig. Tankevekkende bok!

Reserver boka!

D
Der min konge er av Erling Pedersen

En historisk roman som følger de tre kvinnene Katharina de Bora, Isabelle av Burgund og Anne Boleyn. Alle tre levde de i sin samtid tett på mektige menn – Martin Luther, Kong Christian II og Kong Henrik 8 – i en religiøs brytningstid på 1500-tallet. Gode person- og miljøskildringer gjør boka både interessant og spennende. En bok for deg som er glad  historie!

Reserver boka!

Elskede barn av Romy Hausmann

Elskede barn er en kritikerrost psykologisk thriller fra Tyskland. En kvinne og en liten jente blir lagt inn på sykehus etter en bilulykke. Den lille jenta forteller at moren heter Lena og at de har flyktet fra en hytte i skogen, en hytte med tildekkede vinduer. En mann hun kaller far har holdt dem fanget der i lang tid. Men marerittet viser seg å ikke være over, det har akkurat begynt… Det opplagte er kanskje ikke så opplagt likevel.

Velskrevet og nervepirrende thriller!

Reserver boka!

Anne F. av Kristian Klausen

Hva om Anne Frank hadde vokst opp i Norge? Om hun hadde bodd i Drammen? Om faren Otto hadde drevet tobakkskiosk i Konnerudgata? Otto Frank er fortellerstemmen, selv om romanen sentrerer seg omkring datteren Anne.

Klausen skriver en roman som mikser diktning/fiksjon og historiske fakta. Han plasserer historiske mennesker og hendelser i en ny setting. Forfatteren er selv fra Drammen og det er et interessant premiss at alt på en måte kunne ha skjedd der.

Reserver boka!

Støvberar av Ingrid Storholmen

Om  Ingeborg som på 1980-tallet drar til India for å jobbe blant santalfolket. Der skal hun forene de to kallene som driver henne, å være jordmor og å være misjonær. Hun kommer til et folk som undertrykkes og utnyttes, og gjennom tiårene i sin livsgjerning gjør Ingeborg seg både dyrekjøpte og livsendrende erfaringer.

Boka har fått gode kritikker og er nominert til Ungdommens kritikerpris.

Reserver boka!

Landet mot nord av Mona Ringvej

Gjennom 22 historiske portretter forteller Ringvej historien om Norge . Her får mer eller mindre kjente personer i norgeshistorien plass. Vi starter med Einar Tambarskjelve og ender med Alf Prøysen. Via Jostedalsrypa og Camilla Collett. Vi møter mennesker som er blitt stående støtt og tydelig i norgeshistoria, og vi møter folk som har gått i glemmeboka. Sammen dannes en vev av fortellinger om folk som har bosatt seg og befolket landet vårt. Ringvej gjør stoffet både spennende og lett tilgjengelig for oss lesere.

Reserver boka!

De ufullendte av Ellen Rømming

Om søstrene Maria og Ingrid, som deler lidenskapen og talentet for musikk. Tette band og en oppvekst hvor de alltid har vært der for hverandre knytter søstrene samme, på godt og ondt. Når Ingrid blir alvorlig syk setter Maria eget liv til side og ofrer seg for søsteren. Om kjærligheten som ofrer alt og om når man ofrer for mye.

Reserver boka!

Longyearbyen av Heidi Sævareid

Eivor flytter med legeektefelle Finn og deres to barn opp til Svalbard og Longyearbyen. Vi er på 50-tallet, kontakten med omverdenen i mørketida er liten. Mens ektemannen finner seg godt til rette i sitt arbeid og blant kollegaer på sykehuset, kjenner Eivor på desperasjon og mistrivsel. Hun føler seg ensom og lengter tilbake til Oslo. Det som holder henne opp er de daglige, ensomme skiturene utenfor sentrum av byen og kontakten med Jossa, sibirhuskyen til sysselmannen…

Reserver boka!

De første dagene av Maja Lunde

Hvordan opplevde vi de første dagene da Norge stengte ned i mars? Husker du 12. mars, husker du fredag den 13.? Dagene da Norge og verden endret seg fullstendig? Husker du hva du tenkte i tiden da alt var akutt forvirrende og veldig, veldig skremmende? Det er allerede så lenge siden…

De er en familie på fem som fra nå skal være hjemme sammen. Forfatter Maja Lunde er vant til det. Hun er vant til hjemmekontor. Men ikke hjemmeskole. Hun er vant til å skrive store dystopiske romaner, ikke til å leve i en dystopi. Men pandemien er her, og familien må finne en ny måte å leve på. Hvordan gjør man det?

Reserver boka!

Tingenes tilstand av Sandra Lillebø

Tingenes tilstand er en roman om en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er psykisk syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.

Dette er en bok som har skapt stor debatt!

Reserver boka!

Den avstengte øya
Den avstengte øya av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir

Aktuell og skremmende dystopi fra Island. En morgen våkner innbyggerne på Island til ei avstengt øy, all forbindelse til omverdenen kuttet… Ingen fly lander eller tar av, ingen båter legger til kai, internett fungerer bare innenlands.Statsministeren og presidenten er utenlands. Hva skjer?

Reserver boka!

Ildlandet av Pascal Engman

Nytt spennende bekjentskap innenfor svensk krim!

Handlingen i Ildlandet er lagt til Stockholm og Chile, en ganske tøff mørk verden med gjengopprør, flyktningebarn som forsvinner, korrupt politi, en finansverden hvor alt er lov. Politikvinnen Vanessa Frank, 43 år er nettopp suspendert, hun står i tillegg midt oppe i en del personlige problemer. Handlinga i boka, plottet, utløses ved at en eksklusiv gullsmedforretning i Stockholm blir ranet, men ranerne er ikke interessert i gull…

Reserver boka!

Borgias bok
Borgias forbudte bok: steingale samlere og pillråtne paver av Torstein Helleve og Jørn H. Hurum

En fornøyelig sakprosabok for samlere, bibliofile og alle historieinteresserte. Vi blir kjent med den sjeldne boka «Speculum Lapidum» og dennes reise gjennom europeisk historie.

Reserver boka!

Uthaug
Der det finst fuglar av Maren Uthaug

Stort drama om omkring livet på Kjeungskjær fyr, på Fosenkysten ved Uthaug på Ørlandet. Fra 1936 til 1949 følger vi en fyrvokterfamilie, med far Johan, mor Marie og barna Darling og Valdemar.

Handler om livet som blir annerledes enn man drømmer om, om konsekvenser av valg, kompleksiteten i led liv, skyld, livsløgner, om å gå til grunne.. I bunn, ulykkelig kjærlighet.

Reserver boka!

Harper
Villspor av Jane Harper

Australsk krim fra Jane Harper, som har utgitt to bøker tidligere om politimannen Aron Falk. Også i denne tredje boka er vi i Australias ødemark, vi er et godt stykke inn i landet rett vest for Brisbane. Såpass langt inn at det er timesvis å kjøre mellom gårdene. Boka åpner ved gjerdet som skiller to gårder (3 timers kjøretur mellom), ved «Driftekarens grav». Nathan Bright eier den ene gården og broren Bub Bright er medeier i den andre. Mellom dem, på grensen mellom gårdene, ligger den mellomste broren Cameron død….

Reserver boka!

Ferrante
Eit år med Elena Ferrante

Mange er blitt veldig glad i Elena Ferrantes bøker om Napolijentene  Lenu og Lila, også foreviget gjennom den nydelige HBO-serien. Denne boka er en samling korte tekster som Elena Ferrante skrev til avisa The Guardian gjennom ett år, fra 20. januar 2018 til 12. januar 2019. Små kloke tekster om livet.

Reserver boka!

Idrissis
Murat Idrissis død av Tommy Wieringa

Lita sterk bok. Fort å lese, men ei historie som sitter i deg. Tematikken er flyktninger, vår holdning til livets verdi….

To unge kvinner er på vei hjem fra ferie i Marokko og blir overtalt til å smugle en gutt Murat på 19 år, over Gibraltarstredet, en 2 timers fergetur.

Reserver boka!

Alle fugler små
Alle fugler små av Hanne Gellein

Krimdebutant fra Trondheim. Spennende med en krim som foregår i Trondheims bymiljø. De to hovedpersonene, Siri Andersen (patolog ved St. Olavs) og Ingeborg Witzøe Berg (dommer ved Trondheim Tingrett), bor og lever sine liv i Trondheim sentrum.

Det er en spennende setting. Patologen Siri oppdager ned mistenkelig med en død, uidentifisert gutt. Og dommer Ingeborg står midt i en sak knyttet til en overgrepsanklaget ordfører. Det viser seg at de to sakene har en link, en sammenheng, med forgreininger til byens maktmiljø.

Reserver boka!

Hilsen Ruth
Hilsen Ruth av Ingrid Tørresvold

Ruth er en kvinne sist i 30-årene som har en deltidsjobb som kafemedarbeider. Vi møter henne en annerledes sommer. Det er hetebølge, vannmangel, byene i sør tømmes av folk som trekker nordover. Noen bruker ordene «flyttet nordover». Ruth skal passe kafeen sammen med en ung student, for eieren er også dratt nordover… Vi skjønner etter hvert at Ruth er sosialt utilpass, og vi tar del i hennes måte å forankre livet sitt på når verden rundt henne og hverdagen endres.

Reserver boka!

Elon Musk
Elon Musk av Ashlee Vance

Interessant biografi om en av vår tids virkelig store teknologer… Mannen bak Tesla, SpaceX pluss, pluss….

Vi møter Elon som nerdete guttunge gjennom oppveksten i Sør Afrika, i ei slekt med dype sørafrikanske røtter. Elon blir født i 1971,og vokser opp midt i apartheidtida. Både besteforeldre og foreldrene er eventyrere. Vi følger Elon som ungdom på veien videre til Canada og USA. Til Silicon Valley, inn til kjernen av den teknologiske og digitale utviklingen.

Reserver boka!

 

 

Translate »