Anbefalinger voksne

Bomullsengelen av Susanna Alakoski

Første bok i den ambisiøse Bomullskvartetten av finske Susanna Alakoski, om arbeiderkvinners kår utover 1900-tallet. I denne første boken følger vi Hilda fra oppvekst i Sorola, til livet som fabrikkarbeider i bomullsindustrien. Veldig gode miljø- og personskildringer, og lærerikt om  Finland og fremveksten av arbeiderklassen. Nydelig språk.

Reserver boka her

Dit elven fører deg av Shelley Read

Nydelig historie om oppvekst i Elk-fjellene i Colorado på 1940-tallet. Ungjenta Victoria Nash vokser opp på en ferskenfarm, som morløs får hun fort hovedansvar for husholdningen og for å stelle for far og bror. Det monotone livet med arbeid og søvn endres den dagen hun møter «dagdriveren» Wilson Moon, som er utstøtt fra reservatet han har vokst opp i.

Reserver boka her

 
Egne steder: om skrivende kvinner, lidenskap og et lite hus på den franske landsbygda av Kristin Valla
Fornøyelig om Vallas «gjenoppståelse» som forfatter, om utforingene med å finne ro og rom for skriving i en travel hverdag. Innimellom fletter Valla inn anekdoter om andre skrivende kvinner og deres søken etter det perfektet stedet å skrive.
Reserver boka her
Sigurd Jordsalfare av Øystein Morten

En av bøkene vi har lest og diskutert i Historisk lesering i vår. Et spennende liv, sønn av Magnus Berrføtt og konge av Norge, og en av de første korsfarerne til den hellige by, Jerusalem. Hvem var denne mannen og finner vi historiske spor etter ham? Religionshistoriker Øystein Morten skriver som alltid veldig godt!

Reserver boka her

Sarek av Ulf Kvensler

En av årets beste krim! Tre venner skal dra på sin årlige tradisjonelle fjelltur. Men dette året inntreffer det noen skjebnesvangre endringer; en ny, fjerde person inviteres med, og det utvalgte fjellområdet er SAREK – et at Sveriges mest uframkommelig og øde fjellområder…

Uforutsigbar og veldig spennende!

Reserver boka her

Jenta som fikk en stemme av Abi Daré

Verdt å lese! Fra forlagets bokomtale: «Fjorten år gamle Adunni vokser opp på den nigerianske landsbygda og drømmer bare om én ting. Å få utdannelse. Moren hennes har alltid sagt at det er den eneste måten å få en stemme på, en mulighet til å bli hørt og bestemme sin egen framtid. Men i stedet for utdannelse får hun en mann, solgt av faren som kone nummer tre til en eldre mann som vil at hun skal føde ham en sønn og arving. Hun ser drømmen sakte smuldre opp og flykter til byen, med håp om et bedre liv, og ender opp som hushjelp hos en velstående familie i Lagos. Både som datter, underdanig kone og maktesløs tjener erfarer Adunni at hun er ingen. Når hun innser at hun må stå opp for, ikke bare seg selv, men også for andre som har vært der før henne og for de som kommer etter, finner hun en måte å snakke på, helt til noen lytter.

Reserver boka her

Glasgow kiss av Roar Ræstad

En skikkelig fornøyelig roman om menn og kameratskap, klassereiser og «hva er det som betyr noe i livet»! En 50-årsdag skal feires i Skottland, men blir ikke helt slik deltagerne har sett for seg…

Roar Ræstad har tidligere utgitt de gode krimbøkene om politibetjenten Gabriel Navarseth, fra Trondheim og 2. verdenskrig.

Reserver Glasgow kiss her

Glassdronningen av Lill Heidi Opshal

Fin historisk roman fra tidlig middelalder, 1300-tallet. Vi følger bondedatteren Katarina Sigurdsdatter, som gjennom møtet med den kommende kong Håkon V Magnusson, sønn av Magnus Lagabøte, dras inn i maktspill og allianser. Det blir et kjærlighetsforhold som ikke har livets rett. Som bakteppe finner vi konfliktene som formet Norge, Danmark og Sverige.

Reserver boka her

Ingen skal se at jeg gråter av Geir Svardal

Sterk bok om Cissi Klein, Trondheims Anne Frank.

Cissi som er glad i å gå på ski, som hjelper til i farens butikk Sæbemagasinet, som har gode venninner i klasse 7A ved Kalvskinnet skole… Onsdag 25. november 1942 banker statspolitiet på klasseromsdøren, de er kommet for å hente Cissi Klein. Da har Cissi nettopp kommet for seint til første time og grått sin redsel og bekymring  i fanget til læreren Randi Skorge Reppe. Vi følger hennes vei i fangenskap, via Bredtvet fengsel og til Auschwitz.

Reserver boken her

 

Land av snø og aske av Petra Rautiainen

Historisk roman fra Finland! Vi er i nordfinland i 1944. Tolken/vakten Väinö er ankommet fangeleiren ved Enare, en fangeleir med fanger fra ulike land under tysk kommando. Det er et hardt regime som møter ham der, selv vaktene må kjempe for å finne fotfeste i det brutale miljøet med lite rom for menneskelig verdighet.

Samtidig er en del av historia lagt til 1947, når den kvinnelige journalisten og fotografen Inkari kommer Enontekis, for å dokumentere gjenoppbyggingen av Lappland. Vi får etter hvert høre at hun har enda en agenda, hun prøver å finne ut hva som hendte med mannen sin under 2. verdenskrig….

Reserver boka!

Afghanerne av Åsne Seierstad

Åsne Seierstad har med denne boka gitt en veldig aktuell og spennende sakprosabok om Afghanistan! Hun bruker livene til tre personer; Jamila f. i 1976, Bashir født i 1987 og Ariana født i 2000, til å fortelle Afghanistans historie. Det gjøre så grundig og likevel så lesbart. Ei bok det er vanskelig å legge fra seg.

Anbefales!

Reserver boka!

Norge i mitt hjerte av Masud Gharahkhani

Norge nye stortingspresident forteller historien sin, fra å komme til Norge som liten gutt og flyktning fra Iran, til å møte opp i fuglerommet på slottet, til sin første audiens kos kongen. Og gjennom hele boken skinner kjærligheten til Norge, som mulighetenes land.

Reserver boka!

Etterklang av Helga Flatland

Når Norge stenger ned følger vi gårdbruker og felespiller Johs på en gård i Telemark, og lærervikaren Mathilde i Oslo som innleder et forhold til en av sine vgs-elever. To ulike liv, bygd og by, tradisjoner og modernitet. Sentralt står sogene, historien bak…

Som alltid med Flatland, veldig lesbar!

Reserver boka

Kartografen av Anette Hemming

Spennende krimdebutant!

Den velstående tobarnsmoren Lisbet sitter på kjøkkenet i huset sitt i Bærum og spiser frokost når hun legger merke til et kart som er festet på kjøkkenvinduet. Det er håndtegnet og viser rommet hun er i, og i rommet er det et rødt kryss. Dagen etterpå blir hun funnet død på kjøkkenet…

Reserver boka

Eirik Raude av Øystein Morten

Ny sakprosabok om Eirik Raude. Mye kunnskap om hvem denne mannen var som levde på Jæren på 900-tallet og som sammen med sin far måtte flykte fra Norge til Island hvor de skapte seg en nytt liv, og ikke minst reisene til og «oppdagelsen» av Grønland. Skrevet så spennende som en roman!

Reserver boka

Døden skal du lide av Hanne Gellein

Patologen Silje Andersen ved St. Olavs får nye mysterier å hanskes med i Gelleins andre krimroman. Denne gangen er det urovekkende mange eldre på Moveien sykehjem som dør. Samtidig opplever Siri mistenkelige hendelser ved sitt eget hjem…

Gir en ekstra dimensjon at Trondheim er stedet og bakteppet.

Reserver boka

Kniven i ilden av Ingeborg Arvola

Første bok i Sanger fra ishavet-serien. Året er 1859 og finske Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og drar med de to sønnene sine videre nordover til Varangerfjorden, til Bugøynes der det sies at fjorden koker av fisk. Der skal hun skape seg et nytt liv for seg og sønnene sine. Brita Caisa Seipajærvi er en utradisjonell kvinne, har helbredende evner og har stått i gapestokk og fått kirketukt flere ganger, nå skal hun finne seg en god mann som kan ta vare på henne og sønnene.

Om livet på Nordkalotten, ute på vidda, ved kysten og ishavet. Og om kjærligheten.

Brita Caisa Seipajærvi er forfatterens tipp-tipp-oldemor.

Reserver boka

Invictus av Sunniva Lye Axelsen

Sunniva Lye Axelsen har skrevet en rå, brutal og ærlig bok om de på utsiden av samfunnet. De samfunnet har gitt opp og glemt.
I den tolv-etasjers blokka kalt «Slottet» går livet sin skeive gang. Den som har i oppgave å holde styr på både bygget og beboere er Hugo Nørve.
Han er selvutnevnt vaktmester og siden han åpenbart ble plassert der ved en feil, ser han det som sin oppgave å holde en viss orden. Da han får vite at det populære TV-programmet Innsjekk ønsker å vise resten av landet hvordan de har det, forstår han at dette er muligheten han har ventet på.
Endelig skal folk få se hvilken urett han har lidd i alle år.
Axelsen gir oss en glitrende velskrevet roman med mye varme, bekmørk humor mange latterbrøl på lur. Og viser hvordan det plutselig, midt i katastrofen, kan oppstå noe særegent og vakkert.

En kort introduksjon til det osmanske riket av Jan-Erik Smilden

Det osmanske riket har preget og dominert mye av historien om Europa, Midtøsten med mer. Riket strakk seg fra Sørøst-Europa helt til Kaukasus.  Det formet både hva Tyrkia er i dag og hva Europa har blitt.
Journalisten og historikeren Jan-Erik Smilden gir oss et fascinerende innblikk i det dette riket på en fantastisk lettlest, spennende og interessant måte. Han avliver myten om den barbariske og blodige osmaneren, og viser at både riket og statsledelsen var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger.
Dette er den første boka på norsk om Det osmanske rikets historie og en gavepakke til alle som er interessert i historie og kultur. Forfatteren følger utviklingen fra rikets grunnleggelse rundt år 1300 til rikets fall i 1922, da den siste sultanen ble styrtet.

Anbefales på det varmeste!

Lån boka her!

De afghanske sønnene av Elin Persson

Svensk ungdomsroman som fortjener mange lesere. Vi følger den unge kvinnen Rebecka som rett etter videregående begynner å jobbe på flyktningmottaket på hjemstedet. Hun får fort ansvaret for de tre afghanske unge guttene Ahmed, Zaher og Hamid. Rebecka blir etter hvert den som står guttene nærmest; hun lager mat, hjelper dem med lekser, tar de med på fritidsaktiviteter, følger de til psykologen, ja er tett på dem i alt som skjer. De tre guttene bærer på mange traumer og vanskeligheter i livet. På flyktningmottaket settes livene på vent. Hva gjør det med guttene, og hva gjør det med Rebecka?

Lån boka her!

Den andre søvnen av Robert Harris

En overraskende og spennende bok fra Robert Harris! Harris er kjent for sine spenningsbøker, gjerne i en historisk setting. Denne gangen er vi i 1468, i senmiddelalderen, og den unge presten Christopher Fairfax får tildelt oppgaven av sin biskop å dra til den lille landsbyen Addicott St. George og gravlegge landsbypresten Fader Lacy. Chrisopher Fairfax er ikke begeistret for oppgaven, men legger i veg. Når han endelig finner fram til den bortgjemte landsbyen viser det seg at mye ikke er som han tror….

Lån boka her!

Newtons vugge av Lars Ove Sæther

Etter ti år er Lars Ove Sæther tilbake med en drivende psykologisk thriller etter sin store suksess-krim, Hanegal.
Denne gangen dreier det seg om Isak som må gjennomgå en omfattende ansikts- og kranierekonstruksjon etter  en ulykke som liten. Lite hjelper det at skaden er veldig synlig i form av et slags bur med et dren rundt ansiktet som må ha på seg hele tiden.
Han i tillegg er han adoptert og blir plaget og mobbet mye på skolen av sine klassekamerater, men så forsvinner en av mobberne.
Sæther har skrevet en uhyggelig thriller med en overraskende og original twist man ikke ser komme.

Det er bare å la seg rive med!

Lån boka her!

Fremmede jeg kjenner av Claudia Durastanti

Claudia Durastanti er er vokst opp i USA og Italia, jobber som oversetter og forfatter og dette er hennes første roman som er oversatt til norsk. Den har høstet strålende kritikker, er under utgivelse i 25 land og har vunnet flere priser, deriblant Prix Transfuge.

Claudia og broren vokser opp med to døve foreldre som bruker sitte eget turbulente forhold som beskyttelse og skjold mot samfunnets utfordringer og utenforskapsfølelsen de bærer med seg hele livet.
At de verken har lært barna tegnspråk eller kan det selv fører til en familie-dynamikk full av feil og misforståelser. På godt og vondt.
Durastanti har skrevet et nydelig og rørende familie -portrett av en ikke helt vanlig familie og datterens søken etter sin egen identitet i en omflakkende tilværelse.
Gjennom minner, bøker, filmer og musikk vever hun sin egen fortelling om hvem hun er og hvor hun kommer fra.

Lån boka her!

Åh, William av Elizabeth Strout

Hva vet vi om dem vi elsker? Hva binder oss sammen, også etter at vi for lengst har vokst fra hverandre? Dette er noen av spørsmålene som undersøkes på mesterlig vis i boken hvor møter vi igjen Lucy Barton fra bøkene Jeg heter Lucy Barton og Hva som helst er mulig.
Lucy har mistet sin nåværende ektemann David, men kjenner fremdeles på sorgen etter sin første ektemann William. Lucy fikk aldri et ordentlig oppgjør med William eller en avsluttende samtale.
Når William igjen kontakter Lucy etter en rekke søvnløse netter og søker råd, legger de etter hvert ut på en reise sammen for finne et tapt familiemedlem, men også seg selv og sin historie.
Strout har skrevet et nydelig portrett av en delt, men ulik historie i et ekteskap, om ensomhet fellesskap og familie i sin stilfarne og særegne stil.

Anbefales på det varmeste!

Tolv lysår av Gro Dahle

En herlig science-fiction fra den kjente forfatteren Gro Dahle. Året 2032 og Vera er en av 19 000 søkere til NASAs treningsprogram for astronauter. Vil hun få mulighet til å reise ut i rommet? Og hva er kostnaden ved en enveisbilett til Mars?
Gro Dahle skriver fascinerende om en lukket og helt egen verden med hard trening, umulige krav og en gruppe mennesker som blir knyttet sammen på godt og vondt. For hvordan er det egentlig å leve så avsondret fra omverdenen?
Gro Dahle har skrevet en nær og varm science-fiction om en astronauts verden som styres ned til alle mulige detaljer. Ingenting er tilfeldig, alt planlagt, men samtidig uavklart og udefinert.

En fantastisk leseopplevelse.

Pandemiarkivene av Espen Stueland

Fra den anerkjente kulturhistorikeren kommer et imponerende verk om hvordan tidligere pester og pandemier kan forstås gjennom skjønnlitterære verk som viser enkeltskjebner og virkeligheten under tidligere pandemier.
Hverdagen redefinert av karantenebestemmelser, frykt, hjerteskjærende avskjed og selvoppofrende hjelpearbeid; verdier presset til det ytterste eller akutt redefinert. Alt dette speiler også samfunnet og legevitenskapen som også trekkes frem på en mesterlig måte.
Utrolig godt skrevet, meget innsiktsfullt og ikke minst en mesterlig demonstrasjon på hvordan skjønnlitteraturen kan fungere som veiviser inn i legevitenskapelige og helsepolitiske responser på biologiske hendelser.

Rett og slett en utrolig god bok!

Eufori av Elin Cullhed

Vinneren av Augustprisen 2021 er nå endelig blitt oversatt til norsk. Det har blitt beskrevet som et mesterverk og handler om Sylvia Plath sitt siste leveår i Devon på den engelske landsbygda. Det er ikke en biografi, men en roman hvor Plath og hennes familie er litterære karakterer.
Livet preges av et turbulent ekteskap med den berømte Ted Huges, en stor kjærligheten til barna og frustrasjon over å ikke kunne utfolde sin kunstneriske kraft til fulle. Det er en kraftfull roman om balansegangen mellom å være mor, hustru og kunstner.
Cullhed sin gode penn gjør den berømte forfatteren levende og maler et bilde av en kraftfull og kompleks kvinne og kunstner.
Anbefales!

Lån boka!

Om stein og jord av Peter F. Strassegger

Peter F. Strassegger forteller i romanen «Om stein og jord» en historie med røtter i sin egen familie. Sentralt står morfaren Stein, som under 2. verdenskrig var en av frontkjemperne som deltok i slaget ved Leningrad og var medlem i NS. Romanen forteller vekselvis historien om morfaren, hans barndom og videre liv, og vever inn forfatterens refleksjoner fra nåtida. Veldig bra oppbygd, godt språk og tankevekkende tema. Må være en av de beste bøkene i år!

Lån boka!

Det er jeg som kan hjelpe deg av Kjersti Halvorsen

Psykologen Edvin starter i ny jobb på institusjonen Kvervellslottet. Ikke bare inngir det gamle, forfalne slottet gotiske vibber, men også møte med en ny pasient gir Edvin frysninger. Mobberen fra barndommen står en dag på lista over nye pasienter. Snart glir skillet mellom virkelighet og fantasi over i hverandre, uhyggen kryper nærmere og det bli vanskeligere og vanskeligere for Edvin å være profesjonell…

Lån boka!

Det brenner av Megha Majundar

Sterk roman fra dagens India. Det starter med en stor togbrann som tar mange menneskeliv. Den unge kvinnen Jivan befinner seg på feil sted til feil tid, og beskyldes for terrorisme. Sent en kveld hentes hun av politiet. Noen kan gi henne alibi…. Om politikk, og fattigdom. Om våre egne valg som former livene til oss selv og de rundt oss. Tankevekkende!

Lån boka!

Den andre døden av Kjersti Ericsson

Fin og varm fortelling om Kjersti Ericssons egen farsslekt. En slekt med mor, far og syv barn, med Kjersti som eneste etterkommer i sin generasjon. Om tuberkulosen som rammet enkelte familier hardt, om å være de som overlever… Kjersti Ericsson dikter ut ifra bilder, brev og minner fram livene til sine slektninger. Slik at de ikke skal bli glemt. For å unngå at deres navn aldri mer blir nevnt, for å unngå «den andre døden»…

Reserver boka her 

Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 av Kira Jarmysj

Forlaget skriver på omslaget:  «Seks liv kolliderer i et fengsel i Moskva, eksplosivt og noen ganger komisk, i en roman som gjenspeiler dagens Russland i landets fulle motsetning. Her er fattigdom og rikdom, protestvilje og Putin-troskap, flytende identiteter og kjønnskonservatisme».

Forfatteren Jarmysj kjenner som pressetalsmann for den fengslede Aleksej Navalnyj godt til russiske fengsler og har skrevet en dagsaktuell bok.

Reserver boka her

Zulejkha åpner øynene av Gizel Jakhim

For en roman og for en åpning! Hovedpersonen Zulejkha er en liten tatarkvinne på 30 år, gift med Murtaza siden hun var 15 år og boende sammen med svigermor «gammelheksa» på en liten gård på landsbygda i Russland. Vi er på 30-tallet og tropper fra myndighetene i Moskva driver tvangskollektivisering og dukker en dag opp i Zulejkhas landsby! Det får dramatiske konsekvenser for Zulejkha og hennes videre liv. Boka gir et interessant blikk inn i russisk historie, men er også et sjeldent vakkert portrett av en kvinne som er kuet og holdt nede, men som vokser seg sterk.

Reserver boka her

Vendepunkter (Siri Meyer red.)

12 fortellinger, fra 12 mennesker som har opplevd vendepunkter i livene sine. Vendepunkter, hvor man slår tilbake mot det som er vanskelig i livet, enten det er sykdom, ensomhet eller andre faktorer som utfordrer livets mening. På mange måter en selvhjelpsbok, å ta del i andres erfaringer kan gi oss styrke og trøst. Uansett handler det om å ta livet tilbake!

Reserver boka her.

Veggen av Marlen Haushofer

En dystopisk, tankevekkende roman fra den østerrikske forfatteren Marlen Haushofer (1920-1970). Utgitt på 60-tallet, men mer aktuell enn noensinne. Vi følger en navnløs, voksne kvinne, som sammen med et vennepar skal tilbringe helge i en gammel jakthytte oppe i fjellene. Plutselig er kvinnen alene, venneparet er borte, alle mennesker befinner seg døde, bortenfor en usynlig vegg. Hva har skjedd? Hvordan overleve? Hvordan finne mening i det livet du må leve?

En bok i serien «Gyldendals moderne klassikere».

Reserver boka her.

Oppbruddstid av Carmen Korn

Endelig er bok 2 i Århundretriologien fra Hamburg i Tyskland kommet! Mens den første «Døtre av en ny tid» omhandlet tiden etter 1. verdenskrig og fram til 1948, så tar fortsettelsen for seg perioden fram til utpå 60-tallet. Hovedpersonen i bøkene er de fire kvinnene Henny, Käthe, Ida og Lina, og deres etterkommere. Jordmorskolen og byen Hamburg står sentralt. Disse fire kvinnenes  liv veves sammen med Tysklands historie, og gir oss et innblikk i Europa på 1900-tallet. God fornøyelse!

Reserver boka her.

Evigheten i et siv av Irene Vallejo

Hva er vel bedre enn en bok om boka? Den spanske forfatteren og filologen Irene Vallejo forteller bokas historie, fra antikken til i dag. Sentralt står opprettelsen av biblioteket i Alexandria, hvor intensjonen var å skaffe eksemplarer av alle skrevne bøker, til alle tider. Mange måtte nok bøte med livet under disse enorme innsamlingene, til havs og til lands, i krigsherjede områder, i møte med sykdom,  landeveisrøvere og andre fiender. Bøker er tatt vare på oppgjennom århundrene, og har formet både samfunn og enkeltmennesker.

Evigheten i et siv er blitt en flott hyllest til det mediet mange av oss bruker tid på hver dag!

Reserver boka her.

Privatlivets fred av Selma Lønning Aarø

Om å leve med og bli utsatt for en forfatter. For hvor går grensen for hva man egentlig kan skrive om og utlevere av sine nærmeste?
I Aarø sin roman våkner jeg-personen opp psykehuset etter en ulykke. Hva som har skjedd er uklart, men sinne til ektemannen og moren har noe og gjøre men en roman fra virkeligheten og gjøre.
Og den vakre og uredde X og gjøre. Hennes nye bestevenn. Utover i romanen nøstes minnene opp igjen og et intens av- og -på forhold til X avdekkes.
Utrolig velskrevet, med en brodd mot virkelighetslitteraturen og et interessant blikk som setter spørsmålstegn ved hvor livet slutter og kunsten begynner. Anbefales!

Jomfruene av Alex Michaelides

Michaelides er endelig tilbake med en ny thriller etter Den tause pasienten. Og får en oppfølger! Denne gangen er det ritualistiske drap i Cambridge- universitet sine vakre omgivelser det dreier seg om. Og gresk mytologi.
For hva har drapene av unge vakre studiner i den hemmelige foreningen Jomfruene og gjøre med myten om Persephone, dronningen av den greske underverdenen?
Det spørsmålet stiller psykoterapeuten Mariana seg når hennes niese, Zoe, ringer og sier at en av hennes studievenner er funnet drept.
Mariana drar til Cambridge og mistanken retter seg straks mot den karismatiske professoren og lederen av Jomfruene, Edward Fosca. Men er han egentlig morderen?

En page-turner av dimensjoner som holder på spenningen til siste side!

All slags kjærlighet av Ingrid Persaud

En varm feelgood-fortelling fra Trinidad om en fargerik og litt uvanlig familie.
Betty lever med sin sønn Solo og stille, men sjarmerende leieboer Mr. Chetan i Trinidad. De utgjør en uvanlig, men tett familie med mye kjærlighet til hverandre. Denne kjærligheten er ikke alltid
like lett og Betty har holdt en hemmelighet skjult for Solo siden han har vært liten. Etter hvert kommer den for en dag, men kan han tilgi moren sin? Og forlate Mr. Chetan som nærmest har blitt som en far for han?
Dykk ned i krydderne, varmen og kulturen fra Trinidad med denne solstrålen av en roman.

 

Bare et dyr av Ragnhild Aslaug Sollund

«Dyrevelferdsloven slår fast at alle dyr har egenverdi, og dyrevern får stadig større betydning i våre liv. Men hvordan behandler vi mennesker egentlig dyr?» Det er dette spørsmålet som professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi Ragnhild A. Sollund
behandler i denne velskrevede og svært innsiktsfulle boken om dyrevelferd og dyr. Temaene spenner fra handel med truede dyrearter, kjøttproduksjon, forvaltning av f. eks. ulv, kjæledyr og de ulike retningene innenfor filosofi som befatter seg med
spørsmålet om dyr skal ha rettigheter. Utrolig velskrevet og kunnskapsrikt verk!

De menneskelige boliger av Kaja Schjerven Mollerin (red.)

De menneskelige boliger er en velskrevet og velredigert antologi om Bjørneboe sin påvirkning og personlig betydning for kjente forfattere, dramatikere, lyrikere og samfunnsdebattanter. Jan Grue skriver om
identifikasjon og retorikk i Bjørnebo litteratur, særlig Jonas. Hvordan han møter seg selv i Bjørneboe sin roman er mesterlig skrevet og veldig interessant. Også Aslak Sira Myhre sitt innlegg er et reflektert og godt innlegg om hva som skjedde når han tok opp igjen
sin ungdomshelt, som ikke nødvendigvis holdt seg bra. Gir et nyansert og fascinerende innblikk i et stort forfatterskap og gamle klassikere. 

Reserver den her!

Mentalisten av Camilla Läckberg og Henrik Fexeus

Fra Sveriges store krimdronning og mentalisten Henrik Fexeus kommer en ny etterforskerduo litt utenom det vanlige, politietterforskeren Mina Dabiri og mentalisten Vincent Walder fra Stockholm. Dette er den første boken i en trilogi.
Mordet som setter det hele i gang er brutalt – en ung kvinne blir funnet drept i et sverdskap, gjennomboret fra alle kanter av sverdene som en makaber parodi på det magiske trikset og kjente illusjonen. Hvem er det som dreper inspirert av magiens og illusjonenes verden?

Reserver boka her!

Globus av Sarah Smith Ogunbona

En morsom, varm og original debut fra Sara Smith Ogunbona om et liv i luften med tilbakeblikk på en vanskelig barndom. Hazel er nyutdannet flyvertinne som jobber raskt og effektiv i luften ved siden av sin kollega Europa. Hun koker kaffe og te, briefer ved nødutganger og forbereder kabinen til landing. Samtidig dukker minner fra barndommen opp. Hva gjør det egentlig med et barn å bli oppdratt av et annet barn?

Reserver boka her!

Ingen brå bevegelser av Frida Andersen

Hun maler gulvet hvit, sover for mye og vurderer å slutte med refleks. Dette er historien om  et helt vanlig liv.
En nydelig debut -roman fra Andersen som gir innblikk i et liv fylt med angst, oppturer og nedturer, glede og såre øyeblikk. Den er skrevet i formen av en pågående «bevissthetsstrøm» fra hovedpersonen med scener og tanker fra hennes liv, sett gjennom hennes øyne. En sterk og leseverdig debut!

Reserver boka her!

Eva av Torvald Sund

Et herlig gjensyn med Torvald Sund! Denne boken vil få deg til å humret samtidig som den har et alvor i bunn. Handlinga er lagt til Purkvika på Innherred, hvor einstøingen Haldor bor og råder grunnen. En dag kommer det fint besøk til Purkvika og Haldor introduseres for en pengegrisk kultur som kan ødelegge idylliske Purkvika.

Reserver boka her!

Familien på Gilje av Jonas Lie

Har du lyst på et gjensyn med Jonas Lie sitt forfatterskap? Da anbefales Familien på Gilje! Der følger vi familiemedlemmene i embetsmannsfamilien Jæger, som bor på en fjellgård i Valdres. Vi er tilbake til 1840-årene og unge kvinners stramme rammer for egne valg, vekst og lykke står sentralt. Vi møter kaptein Jæger, husfruen Ma og deres døtre Thinka, Inger-Johanna og Thea, og sønnen Jørgen. Romanen sammenlignes ofte med Camilla Colletts Amtmannens døtre, som også tok opp tematikken kvinners kår og valgmuligheter. Familien på Gilje gir deg i tillegg til tematikken utrolig fine person- og miljøskildringer! Er du ekstra heldig leser du en utgave av romanen som inneholder Erik Werenskiolds nydelige illustrasjoner fra 1903.

 

Livs saga av Marlen Ferrer

Historisk roman fra borgerkrigstida i Norge, en turbulent periode hvor kaos og stridigheter rådet. Handlingen starter i 1162 i Barkedal i Lysekil, og vi følger ungjenta Liv gjennom livet fram til 1217. Dette er en saga fra kvinneperspektivet, det er Liv sitt blikk på hendelsene vi får ta del i. Spennende og interessant!

Reserver boka!

 

Forklaringen av Gaute Heilvoll

Utgangspunktet for årets roman av Gaute Heivoll er et drap i Baneheia i Kristiansand i 1967. Offeret er den stille og rolige 15 åringen Eli. Hendelsen ryster byen, hvem kan stå bak en slik ugjerning? Heivoll introduserer oss for personene rundt Eli; venninnen Kristin, konfirmanten Annbjørg, foreldrene, einstøingen Arne… Alle har sin egen historie å fortelle…

Reserver boka!

Min skyld av Abid Raja

Abid Raja, vår markante kulturminister, har skrevet en av høstens viktigste bøker! «Min skyld» handler om å leve et liv styrt av andres forventninger, om bevisstgjøring og frigjøring. Vi følger Abid gjennom en turbulent barndom- og ungdomstid og inn i voksenlivet – som jurist, politiker, ektemann og familiefar. Reflektert og godt skrevet!!

Reserver boka!

Herrene sendte oss hit av Elin Anna Labba

Veldig interessant og sterk sakprosabok om tvangsflyttingen av samisk befolkning på første del av 1900-tallet. Samene hadde til alle tider bedrevet reinsdrift med flytting mellom sommer- og vinterbeiter, og fritt krysset landegrensene i nordområdene i Norge og Sverige. Dette ønsket den norske staten å kontrollere og begrense da vidda skulle være tilgjengelig for andre formål. I 1919 blir Norge og Sverige enige hvor mange rein som får flyttes mellom grensene i nord. Da starter en storstilt flytting av samiske familier med reinsdyrflokkene sine. Dette ble av myndighetene kalt dislokasjon, på samisk bággojohtin, tvangsflytting. De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert rundt omkring på ulike steder i Sverige… Labba lar personer som opplevde tvangsflyttingen fortelle sin historie.

Reserver boka!

Alt som ble borte av Julia Phillips

Dette er en bok som overrasker på flere måter. Starten kunne vært en klassisk krimgåte. De to søstre Sofija og Alyona på 8 og 11 år bader en sen sommerdag på en klippestrand utenfor byen Petropavlovsk, på halvøya Kamtsjatka ved Stillehavet. Der møter de en mann med skadet ankel, som tilbyr dem skyss hjem. Og dermed forsvinner de to jentene…. Så endres historien til å være kvinnestemmer som for hver måned etter jentenes forsvinning og et år fram i tid, forteller sin historie. Vi får ta del i livet på den avsidesliggende Kamtsjatkahalvøya. Samtidig kommer leseren nærmere og nærmere sannheten om jentenes forsvinning…

Reserver boka!

Overleverne av Alex Schuman

Tre brødre ( Nils, Benjamin og Pierre) møtes som voksne en sommerkveld på familiens torp ved sjøen i Sverige. Torpet var deres barndomsland, hvor de sammen med foreldrene ferierte hver sommer. Anledningen denne gangen er deres mors død, og brødrene sitter ute i sommerkvelden og mimrer om oppveksten. Er opplevelsen av hendelser i barndommen lik for de tre brødrene?

Dette er ei bok som sitter i deg lenge etter at den er ferdiglest…

Reserver boka!

Zolo Karoli av Maria Schwaller Rosvoll

Gjennom skjebnen til Zolo Karoli gir forfatteren et innblikk i romfolkets historie og viser hvordan et liv ble formet av samtida det levde i. Hun følger Zolo Karoli fra han blir født i Oslo i 1921, til han dør i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau 11. april i 1945, to dager før frigjøringen. Han ble innskrevet i leiren som «asosial» og «zigeuner». Som enkeltperson levendegjør Zolo Karoli romfolkets skjebne før og under 2. verdenskrig. Tankevekkende bok!

Reserver boka!

D
Der min konge er av Erling Pedersen

En historisk roman som følger de tre kvinnene Katharina de Bora, Isabelle av Burgund og Anne Boleyn. Alle tre levde de i sin samtid tett på mektige menn – Martin Luther, Kong Christian II og Kong Henrik 8 – i en religiøs brytningstid på 1500-tallet. Gode person- og miljøskildringer gjør boka både interessant og spennende. En bok for deg som er glad  historie!

Reserver boka!

Elskede barn av Romy Hausmann

Elskede barn er en kritikerrost psykologisk thriller fra Tyskland. En kvinne og en liten jente blir lagt inn på sykehus etter en bilulykke. Den lille jenta forteller at moren heter Lena og at de har flyktet fra en hytte i skogen, en hytte med tildekkede vinduer. En mann hun kaller far har holdt dem fanget der i lang tid. Men marerittet viser seg å ikke være over, det har akkurat begynt… Det opplagte er kanskje ikke så opplagt likevel.

Velskrevet og nervepirrende thriller!

Reserver boka!

Anne F. av Kristian Klausen

Hva om Anne Frank hadde vokst opp i Norge? Om hun hadde bodd i Drammen? Om faren Otto hadde drevet tobakkskiosk i Konnerudgata? Otto Frank er fortellerstemmen, selv om romanen sentrerer seg omkring datteren Anne.

Klausen skriver en roman som mikser diktning/fiksjon og historiske fakta. Han plasserer historiske mennesker og hendelser i en ny setting. Forfatteren er selv fra Drammen og det er et interessant premiss at alt på en måte kunne ha skjedd der.

Reserver boka!

Støvberar av Ingrid Storholmen

Om  Ingeborg som på 1980-tallet drar til India for å jobbe blant santalfolket. Der skal hun forene de to kallene som driver henne, å være jordmor og å være misjonær. Hun kommer til et folk som undertrykkes og utnyttes, og gjennom tiårene i sin livsgjerning gjør Ingeborg seg både dyrekjøpte og livsendrende erfaringer.

Boka har fått gode kritikker og er nominert til Ungdommens kritikerpris.

Reserver boka!

Landet mot nord av Mona Ringvej

Gjennom 22 historiske portretter forteller Ringvej historien om Norge . Her får mer eller mindre kjente personer i norgeshistorien plass. Vi starter med Einar Tambarskjelve og ender med Alf Prøysen. Via Jostedalsrypa og Camilla Collett. Vi møter mennesker som er blitt stående støtt og tydelig i norgeshistoria, og vi møter folk som har gått i glemmeboka. Sammen dannes en vev av fortellinger om folk som har bosatt seg og befolket landet vårt. Ringvej gjør stoffet både spennende og lett tilgjengelig for oss lesere.

Reserver boka!

De ufullendte av Ellen Rømming

Om søstrene Maria og Ingrid, som deler lidenskapen og talentet for musikk. Tette band og en oppvekst hvor de alltid har vært der for hverandre knytter søstrene samme, på godt og ondt. Når Ingrid blir alvorlig syk setter Maria eget liv til side og ofrer seg for søsteren. Om kjærligheten som ofrer alt og om når man ofrer for mye.

Reserver boka!

Longyearbyen av Heidi Sævareid

Eivor flytter med legeektefelle Finn og deres to barn opp til Svalbard og Longyearbyen. Vi er på 50-tallet, kontakten med omverdenen i mørketida er liten. Mens ektemannen finner seg godt til rette i sitt arbeid og blant kollegaer på sykehuset, kjenner Eivor på desperasjon og mistrivsel. Hun føler seg ensom og lengter tilbake til Oslo. Det som holder henne opp er de daglige, ensomme skiturene utenfor sentrum av byen og kontakten med Jossa, sibirhuskyen til sysselmannen…

Reserver boka!

De første dagene av Maja Lunde

Hvordan opplevde vi de første dagene da Norge stengte ned i mars? Husker du 12. mars, husker du fredag den 13.? Dagene da Norge og verden endret seg fullstendig? Husker du hva du tenkte i tiden da alt var akutt forvirrende og veldig, veldig skremmende? Det er allerede så lenge siden…

De er en familie på fem som fra nå skal være hjemme sammen. Forfatter Maja Lunde er vant til det. Hun er vant til hjemmekontor. Men ikke hjemmeskole. Hun er vant til å skrive store dystopiske romaner, ikke til å leve i en dystopi. Men pandemien er her, og familien må finne en ny måte å leve på. Hvordan gjør man det?

Reserver boka!

Tingenes tilstand av Sandra Lillebø

Tingenes tilstand er en roman om en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er psykisk syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.

Dette er en bok som har skapt stor debatt!

Reserver boka!

Den avstengte øya
Den avstengte øya av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir

Aktuell og skremmende dystopi fra Island. En morgen våkner innbyggerne på Island til ei avstengt øy, all forbindelse til omverdenen kuttet… Ingen fly lander eller tar av, ingen båter legger til kai, internett fungerer bare innenlands.Statsministeren og presidenten er utenlands. Hva skjer?

Reserver boka!

Ildlandet av Pascal Engman

Nytt spennende bekjentskap innenfor svensk krim!

Handlingen i Ildlandet er lagt til Stockholm og Chile, en ganske tøff mørk verden med gjengopprør, flyktningebarn som forsvinner, korrupt politi, en finansverden hvor alt er lov. Politikvinnen Vanessa Frank, 43 år er nettopp suspendert, hun står i tillegg midt oppe i en del personlige problemer. Handlinga i boka, plottet, utløses ved at en eksklusiv gullsmedforretning i Stockholm blir ranet, men ranerne er ikke interessert i gull…

Reserver boka!

Borgias bok
Borgias forbudte bok: steingale samlere og pillråtne paver av Torstein Helleve og Jørn H. Hurum

En fornøyelig sakprosabok for samlere, bibliofile og alle historieinteresserte. Vi blir kjent med den sjeldne boka «Speculum Lapidum» og dennes reise gjennom europeisk historie.

Reserver boka!

Uthaug
Der det finst fuglar av Maren Uthaug

Stort drama om omkring livet på Kjeungskjær fyr, på Fosenkysten ved Uthaug på Ørlandet. Fra 1936 til 1949 følger vi en fyrvokterfamilie, med far Johan, mor Marie og barna Darling og Valdemar.

Handler om livet som blir annerledes enn man drømmer om, om konsekvenser av valg, kompleksiteten i led liv, skyld, livsløgner, om å gå til grunne.. I bunn, ulykkelig kjærlighet.

Reserver boka!

Harper
Villspor av Jane Harper

Australsk krim fra Jane Harper, som har utgitt to bøker tidligere om politimannen Aron Falk. Også i denne tredje boka er vi i Australias ødemark, vi er et godt stykke inn i landet rett vest for Brisbane. Såpass langt inn at det er timesvis å kjøre mellom gårdene. Boka åpner ved gjerdet som skiller to gårder (3 timers kjøretur mellom), ved «Driftekarens grav». Nathan Bright eier den ene gården og broren Bub Bright er medeier i den andre. Mellom dem, på grensen mellom gårdene, ligger den mellomste broren Cameron død….

Reserver boka!

Ferrante
Eit år med Elena Ferrante

Mange er blitt veldig glad i Elena Ferrantes bøker om Napolijentene  Lenu og Lila, også foreviget gjennom den nydelige HBO-serien. Denne boka er en samling korte tekster som Elena Ferrante skrev til avisa The Guardian gjennom ett år, fra 20. januar 2018 til 12. januar 2019. Små kloke tekster om livet.

Reserver boka!

Idrissis
Murat Idrissis død av Tommy Wieringa

Lita sterk bok. Fort å lese, men ei historie som sitter i deg. Tematikken er flyktninger, vår holdning til livets verdi….

To unge kvinner er på vei hjem fra ferie i Marokko og blir overtalt til å smugle en gutt Murat på 19 år, over Gibraltarstredet, en 2 timers fergetur.

Reserver boka!

Alle fugler små
Alle fugler små av Hanne Gellein

Krimdebutant fra Trondheim. Spennende med en krim som foregår i Trondheims bymiljø. De to hovedpersonene, Siri Andersen (patolog ved St. Olavs) og Ingeborg Witzøe Berg (dommer ved Trondheim Tingrett), bor og lever sine liv i Trondheim sentrum.

Det er en spennende setting. Patologen Siri oppdager ned mistenkelig med en død, uidentifisert gutt. Og dommer Ingeborg står midt i en sak knyttet til en overgrepsanklaget ordfører. Det viser seg at de to sakene har en link, en sammenheng, med forgreininger til byens maktmiljø.

Reserver boka!

Hilsen Ruth
Hilsen Ruth av Ingrid Tørresvold

Ruth er en kvinne sist i 30-årene som har en deltidsjobb som kafemedarbeider. Vi møter henne en annerledes sommer. Det er hetebølge, vannmangel, byene i sør tømmes av folk som trekker nordover. Noen bruker ordene «flyttet nordover». Ruth skal passe kafeen sammen med en ung student, for eieren er også dratt nordover… Vi skjønner etter hvert at Ruth er sosialt utilpass, og vi tar del i hennes måte å forankre livet sitt på når verden rundt henne og hverdagen endres.

Reserver boka!

Elon Musk
Elon Musk av Ashlee Vance

Interessant biografi om en av vår tids virkelig store teknologer… Mannen bak Tesla, SpaceX pluss, pluss….

Vi møter Elon som nerdete guttunge gjennom oppveksten i Sør Afrika, i ei slekt med dype sørafrikanske røtter. Elon blir født i 1971,og vokser opp midt i apartheidtida. Både besteforeldre og foreldrene er eventyrere. Vi følger Elon som ungdom på veien videre til Canada og USA. Til Silicon Valley, inn til kjernen av den teknologiske og digitale utviklingen.

Reserver boka!

 

 

Translate »